Kanttilasta kajahtaa

Kevätkokous 9.5. klo 18
Minna Canthin talo ry yhdistyksen sääntömääräinen kevätkokous ke 9.5.2018 klo 18.00 Kanttilassa. Kahvitarjoilu,  ilmoittautuminen info@minnacanth.fi

***

Pelastetaan Minna Canthin talo -kampanja   käynnistyy Mesenaatissa vappuna
Tiedote 30.4.2018 | Julkaisuvapaa | Minna Canthin talo ry

Minna Canthin talo ry vauhdittaa varainkeruuta kirjailijan kotitalon Kanttilan kunnostamiseksi käynnistämällä joukkorahoituskampanjan Mesenaatti-palvelussa suomalaisen työn, työväen ja ylioppilaiden päivänä, vappupäivänä 1. toukokuuta 2018.  Kuopiossa sijaitsevan, kulttuurihistoriallisesti arvokkaan Minna Canthin kotitalon kunnostusta tukevan joukkorahoituskampanja tavoitteena alkaa vappupäivänä ja jatkuu elokuun puoleen väliin saakka.  

mesenaatti.me

- Etsimme joukkorahoituksen voimaa lisätäksemme myös Kanttila-projektin tunnettuutta ja tavoittaaksemme kaikki Canthin elämäntyötä arvostavat tahot, kertoo yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Anja Lappi. Elävä tasa-arvon ja taiteen talo Minna Canthin ajatukset jakamattomista ihmisoikeuksista, tasa-arvosta ja oikeudenmukaisuudesta levisivät aikoinaan Kanttilasta, Minnan salongista, laajan yleisön tietoisuuteen ja ovat ajankohtaisia tänäänkin. Canthin elämäntyöllä on ollut suuri merkitys Suomen kehittymisessä tasa-arvon ja koulutuksen edelläkävijämaaksi. 

Anja Lappi näkee tärkeäksi muistuttaa Minna Canthin merkityksestä myös kulttuurienvälisessä vuoropuhelussa. - Kanttilasta kehitetään residenssi- ja taidetoimintaan keskittynyt kulttuurikeskus, joka vaalii Suomen ensimmäisen merkittävän naiskirjailijan perintöä ja nostaa suomalaisen tasa-arvon historian osaksi eurooppalaista kulttuuriperintöä. 

- Me Minna Canthin talo ry:ssä haluamme kunnioittaa Minna Canthin saavutuksia ja luoda Kanttilasta elävä tasa-arvon ja taiteen talo. Toivomme, että Canthin henki elää jälleen vahvana kuuluisassa kulmatalossa. 19.3.2019 tulee kuluneeksi 175 Minna Canthin syntymästä. Yhteyshenkilö Hallituksen puheenjohtaja Anja Lappi, p. 040 538 3823, info@minnacanth.fi www.minnacanth.fi www.facebook.com/minnacanthintalo

Harry Dunkel, harry.dunkel@savonia.fi Koulutusvastuupäällikkö Rakennus- ja ympäristöala, DI, Teknologia- ja ympäristöala Savonia amk

Tietoa julkaisijasta  Vuonna 2016 perustetun Minna Canthin talo ry:n perustajajäseniä ovat Harry Dunkel (DI, koulutusvastuupäällikkö Savonia-ammattikorkeakoulu), Pekka Kantanen (VTM), Seppo Karvinen (asianajaja ja toimija yhteiskunnallisesti merkittävissä hankkeissa), Anja Lappi (MuM, hallituksen puheenjohtaja, luova johtaja yrityksessä Anya Productions), Paavo Lipponen (ex-pääministeri, entinen eduskunnan puhemies, konsultti yrityksessä Cosmopolis Oy),  Atte von Wright (professori, emeritus, Itä-Suomen yliopisto ja Minna Canth Kuopio –yhdistyksen pitkäaikainen puheenjohtaja). 

Yhdistyksen tarkoituksena on kunnostuttaa Kuopiossa, Kuninkaankadun ja Minna Canthin kadun kulmassa, sijaitseva Minna Canthin kotitalo yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa. Kanttilasta halutaan luoda kansainvälisesti vetovoimainen kulttuurikeskus, joka mahdollistaisi taiteen ja kulttuurin toimijoille ympärivuotisen kiintopisteen. Projektin on arvioitu kestävän viisi vuotta ja maksavan 3,0 miljoonaa euroa.

***

Lehdistötiedote I Kuopio 12.3.2018
Minna Canthin päivää juhlistetaan sananvapausseminaarissa I Julkaisuvapaa

Minna Canthin talo ry järjestää sananvapausseminaarin Canthin ja tasa-arvon päivänä maanantaina 19.3.2018 klo 12-16 Kuopion kaupungintalon juhlasalissa, Tulliportinkatu 31. Seminaarissa tarkastellaan vapauden ja vastuun rajapintaa. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. 

Kirjailija, FT Lasse Lehtinen puhuu itsesensuurin ajasta Suomessa. Professori, Kansalliskirjaston ylikirjastonhoitaja Kari Ekholm tarkastelee sananvapauden historiaa. Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Elina Grundström pureutuu puheenvuorossaan sananvapauden uhkiin.

Kolmannen kerran järjestettävä sananvapausseminaari päättyy paneelikeskusteluun, johon osallistuvat Ekholmin ja Grundströmin lisäksi Kuopion piispa Jari Jolkkonen (pj), ministeri, kansanedustaja Seppo Kääriäinen, kirjailija, poliisi Marko Kilpi ja näyttelijä, vapaa kirjoittaja Kaarina Hazard.

Järjestäjä: Minna Canthin talo ry Yhteistyössä: Kuopion kaupunki, Itä-Suomen yliopisto, Savon Sanomat, Kuopion hiippakunnan tuomiokapituli, Suomalaisen Lakimiesyhdistyksen Kuopion osasto ry

Kanttilassa avoimet ovet, Kaarina Hazard  ja taidenäyttelyn avajaiset

Minna Canthin syntymäpäivää juhlistetaan myös avoimilla ovilla Kanttilassa klo 17-19.
Klo 17.00 illan avaa vapaa kirjoittaja Kaarina Hazard, joka kertoo mm. urastaan. 
 leisöllä on mahdollisuus tutustua myös rakennuksen korjaussuunnitelmiin ja väliaikaisiin vuokralaisiin. Lisäksi Kanttilan pop-up galleriassa vietetään taidenäyttelyn avajaisia klo 17-19.

Kaikkiin tapahtumiin on vapaa pääsy.

Lisätietoa: Anja Lappi, p. 040 538 3823, info@minnacanth.fi, www.minnacanth.fi

Tietoja julkaisijasta

Vuonna 2016 perustettu Minna Canthin talo ry kunnostuttaa yhteistyöverkostonsa avulla kulttuurihistoriallisesti arvokasta kirjailijan kotitaloa, Kanttilaa, kansainvälisesti vetovoimaiseksi kulttuurikeskukseksi ja matkailukohteeksi. Projektin on arvioitu kestävän viisi vuotta ja maksavan 2,5-3,0 miljoonaa euroa.

****

Lehdistötiedote I Kuopio 15.11.2017

Hyväntekeväisyyskonsertti tuo Kuopioon eturivin taiteilijoita

Lauantaina 2. joulukuuta Kuopion Musiikkikeskuksessa järjestetään hyväntekeväisyyskonsertti Oi mikä ihana ilta, joka juhlistaa eläkkeelle jäävän musiikin lehtori Matti Sariolan 40-vuotisen opettajauran päättymistä.

Illan ohjelmisto kulkee klassisesta popmusiikkiin, joululauluja unohtamatta. Mukana on useita Sariolan oppilaita. Lavalla nähdään muun muassa Olli Herman, Tero Hetero, Tatu Kemppainen, Jussi Merikanto, Jukka Romu, Petteri Sariola ja Pepe Sedergren. Illan juontaa Jaakko Kosonen.

Kanttilan ensimmäiset piirustukset julki

Konsertin tuotto menee kokonaisuudessaan Minna Canthin talo ry:n toiminnan hyväksi. Kanttilan kunnostusprojektissa yhdistyksen yhteistyökumppaneina ovat Savon Ammatti- ja aikuisopisto sekä Savonia ammattikorkeakoulu. Tilaisuudessa julkaistaan Kanttilan ensimmäiset piirustukset ja julkaistaan rahoituskampanjan suunnitelmat.Katso suunnitelmat tästä

Valohallissa on konsertin jälkeen pikkujoulujatkot Street Music & Street Food -hengessä.

Kanttilan kunnostamista ovat aiemmin tukeneet Kuopion kaupunki, Osuuskunta KPY ja entisen pääministerin ja eduskunnan entisen puhemiehen Paavo Lipposen Cosmopolis-konsulttiyhtiö.

Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä Matti Sariola ja Minna Canthin talo ry.
Lisätietoja: Matti Sariola, p. 040 846 7157, sariolamatti150@gmail.com
Minna Canthin talo ry, Anja Lappi, p. 040 538 3823, info@minnacanth.fi
Oi mikä ihana ilta
Minna Canthin talo FB
Minna Canthin kotisivut

***


Tiedote 3.8.2017

Kanttilan kunnostusprojekti etenee

Minna Canth -näyttely raottaa jo ovea tulevaisuuden näkymille

Viime syksynä perustettu Minna Canthin talo ry kunnostaa yhteistyöverkostonsa avulla kulttuurihistoriallisesti arvokasta Kanttilaa kansainvälisesti vetovoimaiseksi kulttuurikeskukseksi ja matkailukohteeksi. Projektin on arvioitu kestävän viitisen vuotta ja maksavan 2,0-2,5 miljoonaa euroa.

Minna Canthin kadun puoleinen isompi tila on siistitty ja maalattu. Tila on toiminut kesän ajan pop up – kulttuuri- ja infotilana sekä Suomi 100 -juhlavuoden viralliseen ohjelmistoon kuuluvan Suuren Maalaustapahtuman toteutuspaikkana. Elokuussa tilassa avautuu Minna Canth -näyttely. Elokuussa seura saa myös vieraaksi veteraanipoliitikko Paavo Lipposen ja Minna Canth -seuran jäseniä Leena Majander-Reenpään johdolla. Syksyllä pop up -kauppa ja infopiste siirtyvät Savonian konttiin pihalle. Projekti jatkuu tilasuunnittelulla, yhteistyöverkostojen luomisella ja rahoitushankkeilla.

Projektin tavoitteet

Kulttuurihistoriallisesti arvokas Kanttila on tarkoitus remontoida luovien alojen tukikohdaksi ja kulttuuritoimialan kehittämiskeskukseksi, josta löytyy residenssi- ja työtiloja, kahvila-ravintola sekä kauppa. Kanttila halutaan muuttaa eläväksi, kansainvälisesti vetovoimaiseksi kulttuurikeskukseksi, jolla on edellytykset turvata jatkuvuus monipuolisen taide- ja yritystoiminnan kautta.

Hankkeen nykytila

Yhteistyökumppaneita ovat tällä hetkellä Savonia-ammattikorkeakoulu ja Savon ammatti- ja aikuisopisto, joiden opiskelijat pääsevät perehtymään arvokkaan puutalon korjaustapoihin. Kesällä raamisuunnitelmaa on työstetty vastuuopettajien kanssa. Savonia käynnistää syyskaudeksi monialaisen OIS-projektin, johon kuuluu rinnakkaisprojekti Savon ammatti- ja aikuisopiston kanssa. Suunnitteluryhmissä on mukana rakennustekniikan, muotoilun, musiikin ja tanssin, liiketalouden, matkailun- ja ravitsemisalan sekä terveydenhuoltoalan opiskelijoita. Syksyllä aloittavat työnsä projektin taustalle nimetyt talous-, rakennus- ja sisältövaliokunnat. Ideoita kerätään keskustelutilaisuuksissa ja osoitteessa www.minnacanth.fi.

Projektin esittely on jo aloitettu säätiöille, yhdistyksille, yrityksille, taiteilijoille ja julkisen sektorin toimijoille. Hanke on myös herättänyt kiinnostusta. Kunnostamista ovat tukeneet Kuopion kaupunki (50 000 e), Osuuskunta KPY (33 000 e) ja Cosmopoli Oy:n puheenjohtaja Paavo Lipponen (10 000 e). Rahoitusneuvotteluja jatketaan edelleen säätiöiden, kehittämisrahoitusta myöntävien ja residenssitilojen ostosta kiinnostuneiden tahojen kanssa. Materiaalit laaditaan kieliversioina myös kansainvälisiä neuvotteluja varten. Rinnan jatketaan ruohonjuuritason varainkeruuta.

"Kaikkea muuta, kunhan ei vaan nukkuvaa, puolikuollutta elämää"

Minna Canthin (1844-1897) lausahdus sopii mainiosti myös Kanttila-projektiin. Canth asui talossa nuoruusvuosinaan 1853-1863 ja uudelleen jäätyään leskeksi vuonna 1879 – aina kuolemaansa saakka. Kanttilassa hän piti lankapuotia ja sekatavarakauppaa sekä emännöi kuuluisaa kulttuurisalonkiaan, jossa vierailivat monet kulttuurivaikuttajat Juhani Ahosta Jean Sibeliukseen.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt

Anja Lappi, 040 538 3823, info@minnacanth.fi

29.3.2017

Lehdistötiedote 29.3.2017 klo 14.00
Bonava myy Kanttilana tunnetun Minna Canthin koti- ja liiketalon

Bonava Suomi Oy on myynyt Kanttilana tunnetun, kirjailija Minna Canthin koti- ja liiketalon Minna Canthin talo ry:lle. Kauppa sisältää kiinteistön ja tontin.

”Olemme erittäin tyytyväisiä ratkaisuun ja on todella hienoa, että Kanttila saa arvoisensa omistajan. Bonavan strategiana on toimia pääkaupunkiseudulla, Tampereella, Turussa ja  Oulussa. Kanttila on aikanaan tullut meille osana isompaa kiinteistökauppaa, eikä sen toteutus siten istu strategiaamme”, sanoo Hanna Marttila, yksikön johtaja, Bonava Suomi Oy.

”Minna Canthin talo ry perustetiin syksyllä tätä tarkoitusta varten, ja tarkoituksena on nyt yhteis-työverkoston voimin kunnostaa Kanttila taide- ja kulttuurikäyttöön, asunto- ja residenssitiloiksi sekä kulttuurimatkailukohteeksi” kertoo Anja Lappi, yhdistyksen puheenjohtaja.

Yhteistyöverkostoon kuuluu mm. Savonia-ammattikorkeakoulu ja Savon aikuis- ja ammattiopisto. 

”Kanttila on mielenkiintoinen korjausrakentamisen kohde, jossa pääsemme opiskelijoiden kanssa huolella perehtymään vanhan puutalon korjaustapoihin”, kertoo Savonia-ammattikorkeakoulun koulutusvastuupäällikkö DI Harry Dunkel.

Lisätietoa:  Bonava Suomi Oy, yksikönjohtaja Hanna Marttila, puhelin 010 400 2216 tai viestinta@bonava.fi

Bonava Suomi Oy, viestintäpäällikkö Joanna Linnermo-Kumpuoja, puhelin 010 400 2778 tai viestinta@bonava.fi


2.1.2017

Tänä vuonna 2017 Suomi täyttää 100 vuotta, Minna Canthin kuolemasta on kulunut 120 vuotta ja Minna Canthin talo -kunnostusprojektin ensimmäinen  suunnitteluvuosi starttaa!

Tulevan toimintakauden haasteet ja mahdollisuudet

Tulevana toimintakautena yhdistys aloittaa Minna Canthin talon kunnostusprojektin ja talon palvelumallin suunnittelun yhteistyökumppaneidensa Savon Ammatti- ja aikuisopiston, Savonia ammattikorkeakoulun ja muiden tulevien yhteistyökumppaneidensa kanssa.

Yhdistyksen on ensimmäisellä toimikaudellaan suunniteltava raami toteuttajarakenteista ja laadittava suunnitelma kunnostusprojektin toteuttamiseksi yhteistyökumppaneidensa kanssa. Haasteena on rakentaa ketterä konsepti, mikä kommunikoi sekä oppilaitosten tavoitteiden, rakennusteknisten tavoitteiden, taloudellisten tavoitteiden että palvelumallin kehittämisen tavoitteiden näkökulmista.

Yhdistyksen on ensimmäisellä toimikaudellaan löydettävä rahoituskumppaneita toimintansa ylläpitämiseksi ja kunnostustyön toteuttamiseksi.

Ensimmäisellä toimikaudellaan yhdistys pyrkii verkostoitumaan laajasti ja etsimään hyviä rahoitus – ja yhteistyökumppaneita toiminnan käynnistämiseksi, kohteena paitsi paikalliset, myös valtakunnalliset ja kansainväliset yhteistyöverkostot.

Yhdistyksellä on mahdollisuus brändätä kunnostusprojekti yhteisölliseksi projektiksi ja toteuttaa kunnostusprojektin monialaisena koulutusprojektina, luoda kannattavan toimintamalli Kiinteistö Oy Kuopion Minna Canthinkatu 20-22 kunnostamiseksi ja edustaa monialaisen toimintamallin kehittäjätahoa Kuopion kaupunkiympäristön, hyvinvoinnin ja elinkeinoelämän kehittämisessä.

Suomi 100 v. teeman mukaisesti Tämä kunnostusprojekti tehdään YHDESSÄ!  Tervetuloa mukaan toimintaan, jätä oma ideasi, liity kannattajajäseneksi tai  ota yhteyttä suoraan info@minnacanth.fi

************

14.12.2016/Mediatiedote

Minna Canthin talo ry pelastamaan Minna Canthin taloa

Kuopiossa perustetun Minna Canthin talo ry:n tavoitteena on kunnostuttaa yhteistyökumppaneidensa kanssa Kiinteistö Oy Kuopion Minna Canthinkatu 20-22:n omistama Kanttilana ja Minna Canthin talona tunnettu kulttuurihistoriallinen rakennus. Yhdistyksen perustajat ovat Paavo Lipponen, Atte von Wright, Harry Dunkel, Pekka Kantanen, Anja Lappi ja Seppo Karvinen.

Kunnostusprojekti toteutetaan Suomessa täysin uudella konseptilla. Savonia ammattikorkeakoulu sekä Savon ammatti – ja aikuisopisto ovat mukana asiantuntijoina yhdessä muiden tulevien yhteistyökumppanien kanssa. Minna Canthin talo ry on jo käynnistänyt sekä asiantuntijayhteistyö –, että rahoituskumppaneiden haun.

Tänään 14.12.2016 allekirjoitetaan edellisen omistajan, jonka taustalla on NCC, ja yhdistyksen välinen esisopimus kohteen ostamisesta.

Pitkän, ehkä noin viiden vuoden kunnostusvaiheen jälkeinen tavoite on, että rakennuksen käyttö on sekä asumiskäyttöä että toimitilakäyttöä ja rakennukseen liittyvä toiminta on ainakin osittain yleishyödyllisiin kulttuuritarkoituksiin liittyvää.

Minna Canthin perinnön vaalimisen rinnalla Minna Canthin talo ry katsoo tulevaisuuteen. Remontin aikana toiminnan sisältöä suunnitellaan monialaisesti palvelumuotoilun keinoja käyttäen. Yhdistys myös käynnistää yhteisöllisen suunnittelumallin talon palvelusisällön aikaansaamiseksi. Siihen voi kuka tahansa osallistua ideoillaan. Ohjeet ovat yhdistyksen sivuilla www.minnacanth.fi. Ensimmäiset ideat julkistetaan Minna Canthin ja tasa-arvon päivänä 19.3.2017.

Minna Canthin talo ry, hallituksen puheenjohtaja

Anja Lappi p. 040 538 3823 info@minnacanth.fi

Tietoa muualla www.minnacanth.fi www.facebook.com/minnacanthintalo #minnacanthintalo #kanttila

Minna Canthin talo -yhdistyksen perustajat:

Paavo Lipponen on entinen pääministeri, joka harrastaa arkkitehtuuria ja kulttuuriperinnön vaalimista myös entisessä kotikaupungissaan Kuopiossa.

DI Harry Dunkel työskentelee Savonia ammattikorkeakoulussa koulutusvastuupäällikkönä, rakennus- ja ympäristöalla.

Pekka Kantanen on Kuopion kaupunginhallituksen puheenjohtaja.

Atte von Wright, professori, emeritus, Itä-Suomen yliopisto. Minna Canth Kuopio yhdistyksen pitkäaikainen puheenjohtaja (entinen Kanttilan kulttuurikeskuksen kannatusyhdistys)

Anja Lappi on kulttuurin tuottamiseen erikoistuneen yrityksen Anya Productionsin luova johtaja.

Seppo Karvinen on kuopiolainen asianajaja, joka on ollut lukuisissa tehtävissä edistämässä yhteiskunnallisesti merkittäviä hankkeita.

LIITY KANNATTAJAJÄSENEKSI ja tuet toimintaa! Kirjoita tekstikenttään nimi, osoite, puhelinnumero. Voitte liittyä Minna Canthin talo ry:n kannattajajäseneksi  (20 €). Tilinumero: Pohjois-Savon Osuuspankki FI7056000520552368.

Yhdistyksen säännöt löytyvät tästä.

Yhteistyökumppanit ja mesenaatit, otattehan suoraan yhteyttä info@minnacanth.fi tai 040 5383823