Kanttilasta kajahtaa

Blogikirjoitus: Heinäkuun 24. päivä 2018

Minna Canth oli vasta 35-vuotias jäädessään leskeksi. Nainen kukkeimmillaan. Kuinka oli siis Minnan rakkauselämän laita? Sitä pohtii Canth-tutkija Minna Maijala kirjassaan Herkkä, hellä, hehkuvainen Minna Canth, joka valottaa ansiokkaasti Canthin inhimillistä puolta.

Minnan lähipiirissä oli useita miespuolisia keskustelukumppaneita Ahon pojista Erkon veljeksiin. Kokosihan Canthin Kuopion koti, Kanttila, kaikki ajan merkittävimmät kulttuurivaikuttajat yhteen. Minnan salongissa keskusteltiin niin uusista aatteista kuin kirjallisuuden virtauksista.

Älyllistä ihastusta ja äidillistä rakkautta Minna toki tunsi nuoria suojattejaan kohtaan, mutta Maijala mainitsee kolme suhdetta, joihin on liittynyt myös eroottista ihastusta - ainakin miesten puolelta.

Suudelman toivossa

Yksi heistä oli kuopiolainen nuori lehtimies Otto Häggblom (1869-1930), kirjailijanimeltään Otto Tuomi, josta tuli myöhemmin kunnallisneuvos. Tuomi työskenteli Tapiossa ja Savossa sekä avustajana muun muassa Päivälehdessä ja Nuoressa Suomessa. Canthin ja Tuomen ystävyys oli syvimmillään 1890-luvun alkupuolella. Suhde tuli ilmi Tuomen myöhäisemmälle naisystävälleen Hilma Räsäselle kirjoittamista kirjeistä.

Tuomella oli tapana tehdä Canthin kanssa kävelylenkkejä Puijolla ja Väinölänniemellä. Tuolloin, jonain hetkenä, Tuomesta oli alkanut tuntua siltä, että hän rakastaa rouvaa, vaikka hän toteaakin ”en ole vielä muille sitä tunnustanut”. Lääkärit olivat kehottaneet Minnaa liikkumaan, mutta Tuomi päinvastoin vannotti ihailemaansa kirjailijaa, ettei tämä saisi paljon laihtua.

Tuomi piti erityisesti Minnan ”sielukkaista kasvoista” ja ”pehmoisesta ruumiista”, niin kuin hän itse kirjoittaa: "...harvinaisen armaat, rakastettavat (eroottisesti) kasvot, sielukkaat kasvot, vaihtelevat kasvot, henkistä sisältöä osoittavat kasvot. Ne kasvot, ilmeikäs suunsa ja pehmoinen ruumiinsa - minä olisin tahtonut heittäytyä hänen syliinsä ja häntä suudella, kädet kaulassa, kuten nuorukainen ihailtavaa naista josta en tiedä, voisiko vielä muita eroottisia tunteita herätä."

Läheistä, ei intiimiä

Kuopiolaisilla riitti varmasti ihmettelemistä, kun Tuomi ja Canth matkustivat yhdessä Savonlinnassa, Punkaharjulla ja Imatralla kesällä 1893. Matkan aikana heille oli tarjottu myös yhteistä aitan sänkyä, mutta Minna oli tarjouksesta kieltäytynyt: ”Ei, kyllä me makaamme erillämme!"  Tuomi on kuitenkin kertonut Canthin antaneen pitää itsestään kiinni: "Hevosessa ajaessamme ensin Imatralta Vallinkoskelle, suojelin minä häntä usein ottaen ruumiista kiinni, jota hän ei vastustanut.”

Lieneekö kahdenkymmenenviiden vuoden ikäero jarrutellut suhteen syvenemistä, vaikka Canth kirjeensä Elli-tyttärelleen varsin innostuneesti aloittaakin: "Punkaharju on kuin paratiisi maan päällä. Voi sentään, kuinka ihmeen ihanata siellä on! Viime viikon maanantaina läksimme täältä Otto Tuomen kanssa. Tulimme illalla Savonlinnaan ja kävimme tiistaina ed. pp. Olavin linnassa...”.

Aino Ackté järjesti ensimmäiset Savonlinnan Oopperajuhlat Olavinlinnassa vasta vuonna 1912, joten Minna ei oopperasta päässyt nauttimaan, mutta ihasteli matkallaan linnan torneista avautuvia näköaloja. Turisteilla oli parhaaseen loma-aikaan jo tuolloin, 125 vuotta sitten, vaikeuksia saada kortteeria. Vasta neljän virstan päästä löytyi säällinen yösija Imatrallakin. Neitsytniemessä vierailtiin Elisabeth Steniuksen kotona, josta saaduilla hevosilla sitten päästiin katsomaan "Imatrat ja Vallinkosket". Vielä piipahdus tuttavilla Jääskessä, jonka jälkeen alkoi kotimatka. Minna totesi Ellille viikon kestäneen matkan olleen kuitenkin hauska ja virkistävä, vaikka hän kärsikin kivuliaista vatsavaivoista.

Jälkikäteen Otto Tuomi oli päätellyt haaveilunsa kummunneen ranskalaisen feministikirjailija George Sandin avioliitosta nuoren miehen kanssa. Intiimimpää kanssakäymistä Canthilla ja Tuomella ei liene ollut, toteaa Minna Maijalakin kirjassaan. Vaikkakin Tuomi on itsevarmasti todennut, että jos hän olisi rohkaistunut tunnustamaan rakkautensa, ”olisi rouva joutunut pyörälle päästään”.

Entäpä kuka oli salaperäinen Mystico Minnan elämässä? Hänestä lisää myöhemmin.

KUVA: Minna 40-vuotiaana kuvattuna Adele Sallinin ateljeessa (Kuopion kulttuurihistoriallinen museo).

LÄHTEET

Tietokirjailija Minna Maijala: Hellä, herkkä, hehkuvainen - Minna Canth (Otava 2014)                                                                                        

SKS:n arkiston johtaja Anna Makkosen artikkeli "Ei liian paksu armaaksi” (Helsingin Sanomat 13.1.2002)